Πρόγευμα, Σνακς

Γρήγορη τυρόπιτα «σουφλέ» με σόδα

quick tyropita photo

Συστατικά

10 περίπου λεπτά φύλλα κρούστας

125gr βούτυρο, λιωμένο

200 γρ φέτα, θρυμματισμένη με τα χέρια

200 γρ αναρή φρέσκια αλατισμένη, θρυμματισμένη με τα χέρια

300 γρ τυρί Valio Quattro Formaggi

¼ κ. γ. πιπέρι μαύρο

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

3κ.σ φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα

3 αυγά ελαφρά χτυπημένα

½ κ.γ. αλάτι

200 ml φρέσκο γάλα πλήρες

330 ml σόδα, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ. σ. σουσάμι για πασπάλισμα

Μέθοδος

1 Βγάζουμε τα φύλλα κρούστας από την κατάψυξη να ξεπαγώσουν εντελώς στο ψυγείο.

2 Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη φέτα, το τυρί την αναρή, το τυρί Valio Quattro Formaggi, το δυόσμο και το πιπέρι.

3 Βουτυρώνουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο, ένα πυρίμαχο σκεύος μεγέθους 22 χ 33 εκ. περίπου.

4 Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και ραντίζουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με ½ περίπου φλυτζάνι από το μείγμα των τυριών. Σουρώνουμε το φύλλο, σαν φυσερό και το βάζουμε στο ταψί μας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας το ένα φύλλο δίπλα στο άλλο μέχρι να καλύψουμε την επιφάνια του ταψιού (θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 9-10 φύλλα).

5 Κτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι, το γάλα και όσο βούτυρο μας περίσσεψε. Προσθέτουμε τη σόδα. Περιχύνουμε το μείγμα στην τυρόπιτα, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Αφήνουμε την τυρόπιτα να σταθεί 30 λεπτά.

6 Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο, στους 180 C στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή. Είναι φανταστική!

Σημείωση: Αν η τυρόπιτα κρυώσει μπορούμε εύκολα να την ξαναζεστάνουμε, ξεσκέπαστη, στους 160 C στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου. Η κρούστα θα ξαναγίνει τραγανή.

 

Σημείωση 2: Η αναρή είναι ένα κυπριακό τυρί πολύ παρόμοιο με την ιταλική ρικότα. Διατίθεται σε τρεις εκδοχές: φρέσκια ανάλατη, φρέσκια αλατισμένη και ξηρή. Σε αυτή τη συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρικότα, αλλά θα χρειαστεί να προσθέσετε ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι στη γέμιση με το τυρί