Cover Story – Next Generation

Χλόη Φωτιάδου –DIRECTOR FINANCE & OPERATIONS – 39 ΕΤΩΝ

Το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο περιλαμβάνει BA accounting & finance – Lancaster University, MsC operational research – LSE και τον τίτλο ACA – ICAEW chartered accountant.

Η καριέρα μου άρχισε στην PwC Κύπρου, όπου εργάστηκα ως εκπαιδευόμενη στα τμήματα ελέγχου και corporate finance για επτά χρόνια.

Το 2013 εντάχθηκα στην οικογενειακή επιχείρηση κι αρχικά ασχολήθηκα με διάφορα projects, ανάλυση δεδομένων και δημιουργία οικονομικών αναφορών. Στη βάση προηγούμενων μου εργασιακών εμπειριών, ηγήθηκα – ανάμεσα σε άλλα – της υλοποίησης reporting tools, του καινούργιου συστήματος enterprise resource planning (ERP), του τμήματος αγορών, του κέντρου διανομής και της οικονομικής διεύθυνσης.

Δεν φανταζόμουν τον εαυτό μου να εργάζεται στην οικογενειακή εταιρεία μεγαλώνοντας, ακόμα και όταν είχα πια τελειώσει τις σπουδές μου. Ίσως επειδή ο πατέρας μας ποτέ δεν μας πίεσε να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο. Αντιθέτως, μάλιστα, οι γονείς μας πάντα μας ενθάρρυναν να κάνουμε τις δικές μας επιλογές.

Προερχόμενη από ένα περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυστηρό επαγγελματισμό, μεθοδικότητα κι αποτελεσματικότητα, επεδίωξα να εισαγάγω τα στοιχεία αυτά στην καθημερινότητά μου. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η οργάνωση είναι πρακτικές που διοχετεύω στα τμήματα, όπου ηγούμαι σήμερα.

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και των ευαίσθητων αποθεμάτων του οργανισμού, απετέλεσε τεράστια πρόκληση για το πεδίο ευθύνης μου κατά την πανδημία.

Οραματίζομαι για την εταιρεία να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία, εδραιώνοντας την ηγετική θέση στο εμπόριο τροφίμων στη χώρα μας, μέσα σε ένα υγειές πλαίσιο και πάντοτε σεβόμενη την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο παππούς, ο πατέρας και ο θείος μας έχουν οικοδομήσει μια κληρονομία, την οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε με ζήλο, σκληρή δουλειά, υπερηφάνεια, ήθος και αξίες. Το να φανώ αντάξιά τους σίγουρα με απασχολεί. Ωστόσο, νιώθω αυτοπεποίθηση ότι με τα αδέλφια μου έχουμε ό,τι χρειάζεται για να είμαστε οι συνεχιστές, βάζοντας κι εμείς το λιθαράκι μας.

Χρίστος ΦωτιάδηςSTRATEGIC DEVELOPMENT DIRECTOR – 38 ΕΤΩΝ

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μου απέκτησα τους τίτλους BBA (Hons) management από το Lancaster University και EMBA από το University of Cambridge.

Η πρώτη μου επίσημη δουλειά ήταν στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής, Johnson & Johnson, όπου εργάστηκα στο customer development του τμήματος πωλήσεων.

Στην οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησα το 2010. Από το customer development του τμήματος πωλήσεων, και πάλι, αφιέρωσα αρκετό χρόνο για να γνωρίσω τους συνεργάτες μας και να κατανοήσω τη λειτουργία της εταιρείας. Παράλληλα, ασχολήθηκα με τα νέα projects στρατηγικής ανάπτυξης και το πλάνο επενδύσεων, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τα σημερινά μου καθήκοντα.

Η επαφή μου με την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία, όταν εργαζόμουν εκεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Η εμπειρία αυτή με έφερε ακόμα πιο κοντά στην απόφαση να αποτελέσω μια μέρα μέλος της, εξού και η επιλογή των σπουδών μου.

Ως νέα γενιά στην επιχείρηση φέραμε τις δικές μας εμπειρίες κι απόψεις και πολλή όρεξη για να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη. Αυτό, έδωσε αρκετή ώθηση και κουράγιο στην προηγούμενη γένια για επενδύσεις στη μελλοντική εξέλιξη.

Η σταδιοδρομία μου στην εταιρεία είχε, μέχρι σήμερα, αρκετές προκλήσεις. Ήταν το κλείσιμο μιας εκ των μεγαλύτερων υπεραγορών της Κύπρου, η κρίση στον τραπεζικό τομέα και την κυπριακή οικονομία, η πανδημία και ασφαλώς οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Ισραήλ με αλυσιδωτές πιέσεις στον ενεργειακό τομέα και την οικονομία ευρύτερα.

Να εδραιώσουμε την εταιρεία ως τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον κλάδο της. Ο στόχος αυτός, όχι μόνο δικός μου αλλά και των συνεργατών μου, συνοδεύεται από την προσπάθεια να παραμένουμε πάντα πρωτοπόροι, εφαρμόζοντας καινοτομίες που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε.

Όταν εισέρχεσαι σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, με ενεργή ακόμη την προηγουμένη γενιά, σίγουρα διερωτάσαι εάν θα καταφέρεις να φανείς αντάξιος των προκατόχων σου. Με την εμπειρία, πιστεύω, το αίσθημα αυτό δίνει τη θέση του στον στόχο: Να αποδειχθείς άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς, να βάλεις τη σφραγίδα σου, να τη διατηρήσεις και να την παραδώσεις στην επόμενη γενιά, ώστε η ανάπτυξη να έχει καλή συνέχεια.

Μαργαρίτα ΦωτιάδουΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ – 43 ΕΤΩΝ

Η νομική, όπου κατέχω barrister at law, ήταν το πρώτο αντικείμενο των σπουδών μου. Ακολούθησε MBA και diploma in coaching.

Εργάστηκα έξι χρόνια στο δικηγορικό γραφείο του Γεώργιου Κολοκασίδη και στην PwC με την ολοκλήρωση των σπουδών μου.

Επέλεξα να ενταχθώ στην οικογενειακή επιχείρηση και προτού βρεθώ στη σημερινή μου θέση, εργάστηκα σε διάφορα τμήματα, ώστε να πάρω την απαιτούμενη εμπειρία και να αντιληφθώ πώς λειτουργεί.

Η μετάβαση στο εμπόριο, μετά τις σπουδές και την εργασία στη νομική, αποδείχθηκε όχι απλώς εφικτή αλλά κι εύκολη, καθώς μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο με αγάπη για τον τομέα αυτό.

Βοήθησα στην αναδιοργάνωση των τμημάτων πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας με επαγγελματισμό, οργάνωση και πειθαρχία, στοιχεία που με χαρακτηρίζουν και εμπότισαν οι προηγούμενες επαγγελματικές μου εμπειρίες. Συνέβαλα, επίσης, στη διαμόρφωση της οργανωτικής δομής και στην επιλογή ικανών στελεχών για να ηγηθούν, συνεισφέροντας στην εξέλιξη.

Τα lockdown, λόγω covid, υπήρξαν για μένα η μεγαλύτερη επαγγελματική πρόκληση. Ως ηγεσία κληθήκαμε να εργαστούμε χέρι – χέρι με τις ομάδες μας, αποτελώντας στήριγμά τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους αλλά και στον ψυχολογικό τομέα.

Να δω την εταιρεία μας να μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ, σωστά και ορθολογιστικά, αποτελεί προσωπικό μου όραμα. Με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη, το καλό των ανθρώπων μας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και των συνεργατών μας.

Η έγνοια και η αγωνία κάθε γενιάς να φανεί αντάξια των προκατόχων της, πρέπει να συνιστούν πυξίδα για να γινόμαστε καλύτεροι, να διατηρούμαστε δραστήριοι και να θυμόμαστε από πού η επιχείρηση άρχισε.