BEST COMPANIES TO WORK FOR

H HR Manager της Iakovos Photiades Group of Companies, Αρετή Βασιλαρά μίλησε στο IN BUSINESS για τις πρακτικές που καθιστούν την εταιρεία ελκυστικό εργοδότη.

Mιλήστε μας για την εταιρεία σας. Πότε δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες και προϊόντα σας;

Η ipH δραστηριοποιείται στον τομέα των FMCGs από το 1981, με ιδρυτή τον Τάκη Φωτιάδη και υιούς Ιάκωβο και Μάριο Φωτιάδη. Σήμερα διοικείται από τον Ιάκωβο και τα τρία παιδιά του Μαργαρίτα, Χλόη και Χρίστο. Εργοδοτεί 270 άτομα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους και διανομείς τροφίμων στην κυπριακή αγορά.

Ειδικεύεται στην εισαγωγή, ανα-συσκευασία, διανομή και διαχείριση προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που προορίζονται για το λιανεμπόριο και τον τομέα εστίασης. Συνεργάζεται με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τροφίμων παγκοσμίως όπως Valio, Arla Foods, Starbucks, Danone, , Ardo, Aviko, Minerva κ.ά.

Από το 1997 έχει την αποκλειστική διαχείριση της τροφοδοσίας των εστιατορίων McDonald’s στην Κύπρο ενώ από το 2011 και προσβλέποντας στη συνεχή εξέλιξη και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, δημιούργησε την επιτυχημένη αλυσίδα λιανικής τροφίμων foodhaus, που σήμερα αριθμεί 9 καταστήματα.

• Ποιες πρακτικές ακολουθείτε ως εταιρεία για να γίνετε ένας ελκυστικός εργοδότης; Υπάρχουν κάποιες καινοτόμες ή πρωτοπόρες ιδέες που έχετε εφαρμόσει και ποιες είναι αυτές;

Αρχικά δίνουμε μεγάλη σημασία στο να μετατρέπονται οι βασικές αξίες της εταιρείας μας σε καθημερινές συμπεριφορές που διαμορφώνουν την εργασιακή μας κουλτούρα. Πιστεύουμε ότι  μια εταιρεία που κατανοεί την αποστολή της, μπορεί να μεταδώσει αυτές τις αξίες στο ανθρώπινο δυναμικό της και να προσελκύσει οποιονδήποτε υποψήφιο/α του οποίου οι αξίες ταυτίζονται με αυτές της εταιρείας.

Προωθούμε την ανοιχτή επικοινωνία και την διαφάνεια στις σχέσεις μας με το προσωπικό και τους συνεργάτες μας. Δίνουμε και λαμβάνουμε εποικοδομητική ανατροφοδότηση και φροντίζουμε να εμπλέκουμε τα άτομα μας στη διαδικασία εισηγήσεων αλλά και λήψης αποφάσεων. Με αποτέλεσμα να δημιουργούμε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου επικρατεί η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός.                       

Διατηρούμε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θεσπίζοντας διαδικασίες για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Παρέχουμε ευελιξία στα ωράρια εργασίας αλλά και την δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως όταν χρειάζεται και όπου εφαρμόζετε. Συμμετέχουμε σε έρευνες αγοράς για να εξασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητα μας ως προς τα πακέτα απολαβών και ωφελημάτων που προσφέρουμε. Επίσης παρέχουμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον ακολουθώντας τις αρχές Ασφάλειας και Υγείας και παρέχουμε συχνή εκπαίδευση για τα θέματα αυτά.

• Ποια επιπλέον ωφελήματα παρέχετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας; (Εκπτωτικές προσφορές, δωρεάν συμμετοχές/εγγραφές, in-house dining, συμμετοχή σε ταμείο υγείας, ταμείο πρόνοιας, ειδικές παροχές για μητέρες και γυναίκες, κτλ).

Επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού μας για αναβάθμιση των επαγγελματικών καθώς και των προσωπικών τους δεξιοτήτων με βάση πάντα τις στρατηγικές εκπαιδευτικές ανάγκες του οργανισμού και των τμημάτων.

Εφαρμόζουμε πλάνο κλιμακωτής άδειας στην βάση των χρόνων εμπειρίας τιμώντας ιδιαίτερα τους συναδέλφους για την αφοσίωση και παραμονή τους στην εταιρεία.

Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας επωφελείται έκπτωσης σε αγορές του από τα καταστήματα του ομίλου foodhaus καθώς και πίστωση του ποσού των αγορών στη μερίδα του ανά μήνα.  Επίσης, παρέχουμε ταμείο προνοίας και ευκολίες έναντι προκαταβολής μισθού. Γιορτάζουμε μαζί με τα μέλη των ομάδων μας τις μεγάλες τους στιγμές όπως αυτή της γέννησης ενός παιδιού, και αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες των ομάδων όταν πετυχαίνουν τους στόχους τους με την παροχή διάφορων δώρων. Επίσης  η εταιρεία για ενίσχυση της ομαδικότητας επιχορηγεί τμηματικές εξόδους ομάδων.

• Ποιες πρακτικές έχετε εφαρμόσει λόγω της πανδημίας που έχουν βελτιώσει το ευρύτερο εργασιακό περιβάλλον;

Η πανδημία μας βοήθησε περισσότερο να αναπτυχθούμε κυρίως σε θέματα τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε διατηρήσει σε μεγάλό βαθμό τις διαδικτυακές συναντήσεις. Συνεχίζουμε τις διαδικτυακές παράλληλα με τις δια ζώσης εκπαιδεύσεις. Ως προς τη διαδικασία των συνεντεύξεων, είμαστε ευέλικτοι και διεκπεραιώνουμε συνεντεύξεις σε διαδικτυακές συναντήσεις με τους υποψηφίους.

Επίσης οι συνάδελφοι όπου η εργασία τους το επιτρέπει είναι πλήρως εξοπλισμένοι τεχνολογικά για να εργάζονται εξ’ αποστάσεως όταν χρειάζεται.

• Ποια θεωρείτε είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες σε ότι αφορά το προσωπικό τους;

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τις εταιρείες σε ότι αφορά το προσωπικό τους είναι η έλκυση και η στελέχωση με τα κατάλληλα ταλέντα. Η εξεύρεση και προσέλκυση ταλέντων που να πρεσβεύουν τις αξίες της εταιρείας και να ταιριάζουν στην κουλτούρα της, έχει καταστεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η αυξανόμενη προσφορά για εργασία καθώς επίσης οι περισσότερες επιλογές που παρέχονται σχετικά με το πού, πότε και πόσο εργάζονται, δημιουργούν αβεβαιότητα και δυσκολία στην επίτευξη του έργου.

Πέρα από τη στελέχωση, οι εταιρείες πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και να βρίσκουν τρόπους για να διατηρούν το υφιστάμενο προσωπικό τους, να είναι ευέλικτες, να διατηρούν την ανταγωνιστικότητα τους και να παρέχουν ένα υγιές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο.

• Ποιο είναι το πλάνο σας για να γίνεται ακόμα καλύτερος εργοδότης μέσα στην επόμενη πενταετία;

Το πλάνο μας μέσα στην επόμενη πενταετία για να γίνουμε ακόμα καλύτερος εργοδότης είναι αρχικά η συνέχιση της επένδυσης μας για την προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης σε θέματα που άπτουν του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και της τεχνολογικής  ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εφαρμόζουν δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και συνεχή ψηφιακή αναβάθμιση για την επίλυση προβλημάτων και να ανανεώνουν με συνέπεια την ψηφιακή τους επιδεξιότητα.

Επιπλέον συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων της διευθυντικής μας ομάδας για να συνεχίζουν να πορεύονται σαν ηγέτες, να εφαρμόζουν το μοντέλο της καθοδήγησης (coaching) με τις ομάδες τους, να μπορούν να λειτουργούν με εν-συναίσθηση και να δημιουργούν την ομαδικότητα και την δέσμευση στις ομάδες τους για την επίτευξη των κοινών τους στόχων.

Τέλος, θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την εργασιακή εμπειρία του προσωπικού μας, βελτιώνοντας συνεχώς τις συνθήκες εργασίας, τις πολιτικές και τις διαδικασίες μας. Να ωθούμε την πρωτοβουλία και τον διάλογο. Να αξιολογούμε συνεχώς τους ρόλους εργασίας για αύξηση της  παραγωγικότητας, της δέσμευσης και να δημιουργούμε ρόλους εργασίας με σκοπό. Να δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους μας να συνδέουν την αξία της εργασίας τους με την αποστολή, το σκοπό και το στίγμα που θέλουν οι ίδιοι να αφήσουν τόσο στην εργασία τους όσο και στη ευρύτερη κοινωνία.

Στα πλαίσια των πιο πάνω και επειδή αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας ως εργοδότης αλλά και ως μέλος της κοινωνίας μας, έχουμε αρχίσει την προσπάθεια σχηματισμού στρατηγικού εταιρικού πλάνου στα πλαίσια της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης με σκοπό να κάνουμε την εταιρεία μας μελλοντικά βιώσιμη και κατά συνέπεια ακόμα καλύτερο εργοδότη.